Sposób działania grzybów

w dietetyce zależy od miejsca w którym rosną oraz sposobu ich zbierania i przyrządzania.


Każdy owoc i warzywo zebrane w różnym czasie zawiera różną ilość fitoncydów. Grzyb gotowany tylko w wodzie nie daje nic ale wrzucony na tłuszcz wchodzi w reakcję z tłuszczem i staje się potrawą półmięsną.


Rozpatrzymy działanie grzybów w zależności od sposobu ich przyrządzania:

  1. Smażenie
  2. Duszenie
  3. Gotowanie

Ad 1) Smażenie:

Po oczyszczeniu i opłukaniu wrzucamy na wrzący tłuszcz który musi przykryć grzyby. Jeżeli po 3 godzinach nie ma już tłuszczu można dodać wrzącej wody (nigdy zimnej) do połowy wysokości grzybów. Tak przygotowane grzyby mogą służyć jako podstawa do jajecznicy oraz do zapraw na zimę.

Ad 2) Duszenie:

Grzyby obgotować do 1/2 h i wyłożyć na rozgrzany tłuszcz, smażyć pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 h po czym podlewamy wywarem z gotowania. Można dusić od 3 do 7 h. Dają wtedy pełne spektrum jako skład zup, sosów, bigosu, flaków i płucek.

Ad 3) Gotowanie:

Jest dopuszczalne pod warunkiem że będą doprawiane octem i solą (ocet spirytusowy nie roślinny). Zalewę zagotować przez 1 h i zawekować.

Kontakt: tel  .602-274-739 lub 509-515-224

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • Gmail
  • LinkedIn

Działanie grzybów w zależności od dodatków smakowych:

  1. Ziele angielskie, laur, jałowiec
  2. Lubczyk, magi
  3. Sól, śmietana, masło

Ad 1)

Kontakt: tel. 602-274-739 lub 509-515-224

Zobacz także:


Pin It on Pinterest