Sposób działania grzybów


Grzyby oprócz walorów smakowych mają również zdrowotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka i w zależności od sposobu przygotowania mogą stanowić składnik diet zdrowotnych wspomagających perystaltykę jelitowo-wydalniczą. W ten sposób wspomagają działanie samouzdrawiania układu trawiennego i moczowego – żywienie uzdrawiające.


Jadalne grzyby leśne znane od wieków takie jak: borowiki, podgrzybki, kożlarze, maślaki, rydze, kurki i.t.p. oprócz tego, że są bardzo smaczne są również bogate w sole mineralne, fitoncydy, oraz w witaminy : D,K,E,C,A oraz z grupy B.

Mogą być spożywane po uprzednim odpowiednim przygotowaniu jako uzupełnienie w substancje biologicznie czynne ,wzmacniające odporność i obronność organizmu.

Substancje te, wspierają system odpornościowy pośrednio chronią przed wirusami a nawet nowotworami. Grzyby zawierają bowiem chitosany i chityny ,które nie tylko zapobiegają rozwojowi drobnoustrojów w organizmie ,obniżają ciśnienie krwi i pobudzają włókna kolagenowe dzięki czemu np. rany szybciej się goją.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • Gmail
  • LinkedIn

Grzyby również odchudzają pobudzając pracę jelit. Najnowsze badania jak i obserwacje wykazały, że grzyby usuwają z organizmu trujące substancje i szkodliwe pierwiastki.

Wzmacniają narządy wewnętrzne ( nerki, jelita i.tp.) obniżają poziom złego cholesterolu we krwi , regulują krzepliwość krwi, zwalczają wirusy podobnie jak czosnek.

O tym i podobnych zależnościach można dowiedzieć się podczas indywidualnych spotkań bioterapeutycznych o ile będzie to wskazane jako sposób terapii.

Zobacz także:


Pin It on Pinterest