W naszym klimacie gdzie zimno i chłód o tej porze roku dominują warto zadbać o to aby wychodząc z domu czuć się można było komfortowo i dobrze zabezpieczonym przed infekcjami.

Najlepszym sposobem oprócz odpowiedniego ubioru jest dostarczenie organizmowi odpowiedniego pożywienia które rozgrzewa nas i daje poczucie komfortu. Od dawna stosują tę zasadę m. in. chińczycy którzy potrafią dostosować jadłospis do panującego w danym momencie klimatu i dobrać tak potrawy aby w chłodne dni dostarczyć organizmowi potrawę która rozgrzewa organizm.

 

Od kilku tysięcy lat w narodzie chińskim powszechnie rozróżnia się potrawy w dwóch kategoriach: wychładzających i rozgrzewających, mało tego ich kategoryzowanie jest jeszcze szersze gdyż używają pojęć odnośnie potraw jako: wyziębiające, wychładzające, obojętne, rozgrzewające i gorące. Żeby było jeszcze ciekawiej uzależniają dobór pożywienia z poszczególnych kategorii od klimatu w którym żyje człowiek a także od pory roku.

W przypadku naszej lokalizacji w klimacie chłodnym i umiarkowanym wg medycyny chińskiej powinniśmy spożywać pokarmy obojętne i rozgrzewające a unikać pożywienia wychładzającego i wyziębiającego. Szczegółową tabelę produktów z podziałem na poszczególne kategorie można znaleźć na stronie poradnikzdrowie.pl, my się skupimy na kilku przykładach które uzmysłowią nam różnice w produktach.

I tak, wyziębiającymi lub wychładzającymi warzywami są: szparagi, burak, kapusta, marchew, ogórek, sałata, ziemniak, pomidor a ogrzewającymi lub gorącymi czosnek, młoda cebula, papryka, fasola, por, cebula, pietruszka. Wśród owoców znajdziemy wśród chłodnych banany, gruszka, arbuz, jabłko, śliwka, truskawka a wśród gorących wiśnie, winogrona, głóg, malina, mandarynka. Z mięs mocno wychładzająca jest wieprzowina oraz jajo kurze a rozgrzewające to baranina, wołowina, kurczak, i indyk. Z pozostałych minerałów/produktów do wychładzających można zaliczyć sól, biały cukier, herbatę a rozgrzewających kawę, wino i cukier nieoczyszczony.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • Gmail
  • LinkedIn

Adekwatnie do pór roku wg chińczyków należy zimą jadać potrawy rozgrzewające oraz neutralne a latem neutralne i od czasu do czasu wychładzające. Do najbardziej rozgrzewających przypraw jakie możemy stosować w kuchni należą: imbir który przyspiesza krążenie, można pokrojony świeży imbir dodać do herbaty zamiast cytryny. Goździki to najlepszy dodatek do kawy lub herbaty, szczypta cynamonu idealnie komponuje się z gorącą czekoladą, wanilia doda smaku i aromatu deserom a chili pasuje do potraw z mięsa, fasoli czy też drobiu a dzięki kapsaicynie wspomaga nasz układ odpornościowy. Jest też jeszcze jedna konsekwencja wg medycyny chińskiej stosowania zbyt dużej ilości produktów wychładzających- to otyłość a także wzrost tendencji chorobotwórczych. Kuchnia Chińska bazuje przy tym na Jakości i Długości (czasie i temperaturze)  przyrządzania potraw oraz Kolejności Dodawania Składników i przypraw posiłku przyrządzanego w celu Zdrowienia i Regeneracji Organizmu czy poszczególnych Układów lub Organów. Aby uzyskać więc rozgrzanie organizmu w zimie czy podczas chłodnych dni wg kuchni chińskiej potrzebna jest wiedza i zdrowy rozsądek.

Zobacz również:

Radiestezja zdrowia

Radiestezja (łac. radiatio – promieniowanie i gr. aesthesia – wrażliwość)- tak definiuje ten termin źródłosłów a wprowadził go w latach 30. XX wieku francuski radiesteta ksiądz Abbé Alexis Bouly (1865-1958). Technika radiestezji jest również znana, jako...

Uzdrowiciel

Przypadek jeden z wielu tysięcy... Prawie 3 lata leczenia szpitalnego, 2 chemioterapie, pełna teczka diagnoz i wypisów i brak nadzieji, leczenie nieskuteczne... Uzdrowiciel...jaki?...który?... przewlekły ból, niemożność normalnego funkcjonowania, dlaczego...

Pin It on Pinterest